Chilliburner
 
Viete že:
Zakúpite v lekárňach a predajniach zdravej výživy

Výskum

Chilli papričky, podľa archeologických vykopávok, ľudia poznali už 7000 rokov pred n.l., keď ich v Strednej Amerike používali Indiáni. V treťom tisícročí pred n.l. ich už bežne pestovali starí Inkovia, ktorí ich pokladali za posvätné rastliny. Do Európy sa dostali až v roku 1493, kedy ich do Španielska priviezol na druhej Kolumbovej výprave lekár Diego Alvarez Chanca, ktorý o rok neskôr, ako prvý v histórii, vydáva rozsiahly materiál o schopnostiach papričiek.

Už po desaťročia vedci poznajú účinok chilli papričiek a kapsacinoidov v nich obsiahnutých na podporu chudnutia. Kapsacinoidy sú skupinou zložiek, ktoré v chilli papričkách spôsobujú pálenie. Početné vedecké štúdie a výskumy vyzdvihujú veľký potenciál kapsacinoidov na kontrolu hmotnosti. Problémom v prijímaní odporúčaného množstva kapsaicínu doteraz bolo, že výťažok chilli papričiek je výrazne pálivý a efektívne množstvo môže poškodiť ústa a tráviaci trakt.

Chilliburner je v tomto smere prelomový! Obsahuje vysoko koncentrovaný prírodný výťažok z chilli papričiek spracovaný patentovanou technológiou obalových materiálov do mikrokapsúl, kde účinná zložka poskytuje užívateľovi maximálny efekt kapsaicínu bez akéhokoľvek podráždenia úst či tráviaceho traktu. Tým rieši problém dodržiavania dennej dávky.

Bilancia príjmu a výdaja energie

Vo svojej podstate je chudnutie jednoduchou záležitosťou: vydaná energia vo forme spálených kalórií musí prevyšovať energiu prijatú vo forme jedla. Avšak, ako môže dosvedčiť hociktorý odborník na diéty, o dosahovaní zápornej bilancie energie sa hovorí ľahšie ako sa dosahuje, hlavne keď sa s poklesom príjmu kalórií metabolizmus spomaľuje.

Poznáme 3 základné faktory spaľovania kalórií:

1. Základná hodnota metabolizmu.

2. Telesná aktivita - nový výskum žiaľ dokazuje, že samotné cvičenie napomáha k úbytku hmotnosti len do istej miery, pretože zvyšuje chuť do jedla, a preto spôsobuje zvýšenie spotreby kalórií (Cloud, 2009).

3. Výdaj energie pomocou termogenických potravín - stravou vyvolaná produkcia telesnej teploty je jedným z troch faktorov, ktorý prispieva k dennému výdaju energie. Vedci zisťujú, či je látka termogenická (t.j. či zvyšuje produkciu telesnej teploty) sledovaním zmien vo výdaji energie nasledujúcej po jej užití. V sérii štúdií uskutočnených na Tsukuba Univerzite v Japonsku a Laval Univerzite v Kanade bolo zistené, že výdaj energie vzrástol po tom, čo subjekty zjedli jedlo obsahujúce chilli papričky (Yoshioka 1995, 1998, 2001).